首页
考托福
托福听力

TPO54 NEW EVIDENCE OF RIVER HYPOTHESIS_河流猜想的新证据

展开
Tip:单击查看句义;划选/双击查生词

[00:00.00]Listen to part of a lecture in a geology class.
[00:04.01]Professor: About 30 years ago, a geologist named Edward Cotter, that's C-O-T-T-E-R, published a paper that contained a very interesting hypothesis.
[00:15.72]He was studying ancient rivers in the North American mountain chain.[00:19.62]And he noticed that about 450 million years ago, rivers started to behave differently.[00:26.43]Before then, rivers were wide, shallow and straight.[00:30.37]But after that time, they became deeper and had more curves.[00:34.90]They became increasingly meandering, and that's actually how rivers behaved till this day.
[00:40.92]So why might this change have happened?
[00:44.68]Student:Maybe there was some kind of a climate shift?
[00:48.03]Professor:Well,lots of climate shifts have happened since then.
[00:51.67]Student:Was the change worldwide? Or just in that geographical area?
[00:55.49]Professor:Well Cotter speculated that rivers changed worldwide, but he couldn't prove it.[01:01.47]Because he only had evidence from the one North American mountain chain.[01:05.91]But his studies gave him an idea about why rivers started to change.[01:10.93]He hypothesized it had to do with the spread of plant life on earth.
[01:15.75]Student: So there was no plant life before 450 million years ago?
[01:20.90]Professor: Very little according to fossil records.[01:24.78]Anyway, geologists were intrigued by this hypothesis which claims that as plants evolved and spread, they had an effect on terrain and rivers.[01:34.12]In the past 30 years, more studies have been done.[01:38.16]And now we have a lot of data about river systems from around 450 million years ago from all over the world.
[01:45.44]In a recent study, a couple of researchers gathered together the existing data and combine them with their own new field data to get a comprehensive picture of the situation.
[01:56.05]Their study was specifically designed to identify changes in the shapes of rivers during the time period when vegetation was evolving.
[02:04.42]And when the researchers compared the data about river shapes with data they have collected about plant life from the same period, the data seemed to prove Cotter's hypothesis.
[02:15.41]Student: OK, but how did plant life affect rivers?
[02:18.76]Professor: Well, in order to answer that question, we need to look at the geological evidence.
[02:24.32]You see, as rivers flow, they leave layers of sediment behind that eventually fossilized.[02:30.80]The content, thickness and shape of these fossilized layers and rocks gave us information about how rivers flowed.[02:38.10]The earliest records from 500 million years ago show that the sediment in river deposits was largely composed of coarse grain of sand and gravel.[02:48.19]That tells us that rivers weren't defined, they were very shallow and wide, almost like floods.
[02:55.94]But around the time of the rise of plant life, the content of those sediment layers began to change.[03:02.55]The quartz grains became much finer.[03:05.18]And we see evidence of mud.[03:07.37]This suggests that plants promoted the preservation of mud when they sent their roots into the ground.[03:13.48]The roots helped to reinforce the ground, which in turn allowed for the creation of river banks.
[03:20.12]And we also see evidence of a process called lateral accretion.
[03:26.07]Lateral accretion happens when water flows around the curve or bend in the riverbed.[03:32.49]Now the speed of the flow on the outside of the bend is fastest, and slowest on the inside of the bend.[03:39.75]This sets up what's called the secondary flow across the river bottom.[03:44.24]The fast flowing water on the outside of the bend digs out material from the riverbank and pushes these material laterally across the bottom, and it gets deposited on the other side of the river,on the inner side of the bend.
[03:57.92]So, when we see in the sediment layers, evidence of lateral accretion, the erosion on one side and deposits on the other, that's an indicator that meandering rivers existed.
[04:10.44]And according to the study, strong evidence of lateral accretion appears in the geological record.[04:17.30]At the same time, there is also evidence of plants with underground root systems.[04:23.04]This suggests that plants promoted the development of modern rivers by creating stable banks, which resulted in the flow of water in single meandering channels.
[04:34.81]Student:So it looks like the researchers were able to prove that hypothesis.
[04:40.31]Professor: Well, there is no denying that this study presents a very strong case.[04:44.99]But some questions about this hypothesis remain.[04:48.97]For example, it's well-known that on other planets, like Mars, there is clear evidence of meandering rivers.[04:56.69]But is there  evidence of vegetation on Mars? I think not.

1.What does the professor mainly discuss?

你的答案:
正确答案:D
题目解析:
 后才能查看题目解析,还没有账号? 马上注册
原文出处:Professor: About 30 years ago, a geologist named Edward Cotter, that’s C-O-T-T-E-R, published a paper that contained a very interesting hypothesis. He was studying ancient rivers in the North American mountain chain. And he noticed that about 450 million years ago, rivers started to behave differently. Before then, rivers were wide, shallow and straight. But after that time, they became deeper and had move curves. They became increasingly meandering, and that’s actually how rivers behaved till these days. So why might this change have happened? 解析:本题为内容主旨题,题目问教授主要讨论什么?由出题点可知,以前Cotter提出河流的改变是世界性的,但是Cotter并没有证明这个理论,纵观全文,文章接下来的部分都是针对Cotter的这个观点提出的新的论据,则D选项正确。 A选项的意思为:河流形成于植物圈形成之前的假设,这是一个事实,并不是一个假设,且不是文章主旨,则A项不正确; B选项的意思为:河流对于土壤形成的影响的研究,河流确实对土壤的形成有影响,但是这只是文章中的一个小细节,并不是教授主要想要说明的问题; C选项的意思为:两个对立假设的争论,文章中并没有提到两个对立的观点,更没有说关于两个观点的争论,故排除。

学习页面

Medi

terr

土地

anean

收藏
笔记
我的笔记
5000
保存
反馈